Jeruzalém

Stovky zavražděných izraelských civilistů (i vojáků), desítky odvlečených rukojmích, raketové útoky z pásma Gazy na izraelské území atd. jasně ukazují, že Hamas o soužití vedle Izraele nestojí, že jeho teroristické útoky a vraždění, je jeho způsob „vládnutí“. Hamás je teroristickou organizací a používá teroristické útoky a jiné podobně odporné metody k prosazení svojí „politiky“.

Přiznávám, že nejsem odborníkem na vztahy na blízkém Východě. Proto jen pár poznámek k současné situaci. Izrael si zaslouží naší podporu v boji s členy Hamásu. Je dobře, že český ministr zahraničí odletěl pomoci českým občanům nacházejícím se v Izraeli v odletu do bezpečí a zároveň jako jeden z prvních vyjádřil podporu izraelské vládě v boji proti útočníkům.

Kromě reakcí samotného Izraele, jsou důležité jsou i postoje mocností. Američané útoky hned odsoudili, zatímco Rusko ne. Rusko by rádo by proti Izraeli využilo tlaku jiných zemí. Například Iránu a jeho vlivu v regionu. Rusko účelově a dlouhodobě podporuje Palestince. Po ústupu Američanů (během prezidentství Donalda Trumpa, kterému Rusko napomohlo vyhrát volby) se nadále snaží posilovat svůj vliv v regionu. Ostatně v sousední Sýrii má Rusko vojenské základny. A výsledek? Statisíce obyvatel v Sýrii zahynuly, polovina obyvatel musela uprchnout z domova … V deset let trvající občanské válce došlo k nezměrnému utrpení milionů a přesto je to všechno Putinovi naprosto jedno. Situace se dnes opakuje, jako v případě deset let trvajícího vražedného konfliktu na Balkáně. Rusko i tehdy přilévalo olej do ohně. Občanskou válku ukončil až razantní zásah NATO. Rusko dodnes pomlouvá NATO kvůli jeho zásahu, ale samo se snažilo udržet konflikt při životě.

Doufejme, že ostatní Arabové žijící v Izraeli (mimo pásmo Gazy) nevlezou do vábničky kohokoli (Hamásu, Kremlu apod.) a nebudou se účastnit žádných podobných teroristických operací. To by jim totiž nepřineslo nic dobrého. Již tak napjaté vztahy mezi Židy a Araby by to nejen poškodilo, ale úplně a natrvalo zničilo. Doufejme, že politické vedení bude mít natolik rozumu, aby k prosazování svých požadavků používalo jiné než brutální, teroristické metody Hamásu, které ostatně nikam nevedou. Jen k dalšímu utrpení, nekonečnému násilí, o které žádný rozumný člověk nestojí. Politické zisky Hamásu nejsou nulové. Jsou a budou jen záporné.

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika